Гуманітарний відділ виконавчого комітету Миронівської міської ради Обухівського району Київської області

Харчування

 

Управління безпечністю харчових продуктів

Меню - це черговий, а не остаточний крок до реформування системи харчування у ДНЗ. Вже зараз ми розпочинаємо наступний, фінальний, етап реформи - підготовку великого рецептурного збірника.

Меню та технологічна документація

Норми та Порядок організації харчування в закладах дошкільної освіти

Особливості норм харчування

 У 2020 році питання покращення харчування у школах України було піднято на державний рівень Створена робоча група, завданням якої стало повне оновлення системи шкільного харчування. До робочої групи увійшов Євген Клопотенко та команда CultFood, фахівці Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, Державної аудиторської служби, а також та експерти ЮНІСЕФ. Результат роботи робочої групи - оновлення нормативної бази, У січні 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, а Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку почнуть діяти з 1 вересня 2021 року. Оновлення харчоблоків:

У 2020 році вперше було виділено державну субвенцію у розмірі 400 млн грн для переобладнання шкіл. Її було використано для закупівлі обладнання й модернізації харчоблоків у 1809 закладах освіти. Затвердження оновлених методичних рекомендацій щодо здійснення закупівель у шкільні їдальні. Розробка та впровадження у школах методичних настанов для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)

До початку навчального року меню будуть рекомендовані МОЗ за попереднім погодженням з МЕРТ, МОН та Держпродспоживслужбою і не потребуватимуть жодних додаткових погоджень. Шкільні їдальні отримають готову технологічну документацію на страви та вироби. Це полегшить їхню роботу, а також стане гарантією того, що діти отримуватимуть страви, які добре поєднуються між собою та є різноманітними

 

Нормативно – правові документи з питань організації харчування

(визначають основні санітарно-епідеміологічні вимоги організації харчування, алгоритм роботи та здійснення контролю за реалізацією вимог чинного законодавства щодо харчування дітей в закладах освіти)

1

Закон ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ  № 142-V від 14.09.2006 «Про дитяче харчування» (зі змінами)

 

2

Закон ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ   № 2628-ІІІ від 11.07.2001 «Про дошкільну освіту» (зі змінами)

 

3

Закон ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ  № 771/97 від 23.12.1997 року «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (зі змінами)

4

Закон ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ   № 1870-IV від 24.06.2004 «Про молоко та молочні продукти» (зі змінами)

 
5

Постанова КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ № 908 від 03.07.2006 року 

«Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів» (зі змінами)

6

Постанова КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ № 717 від 20.08.2008 року 

«Про затвердження Технічного регламенту мийних засобів» (зі змінами)

7

Постанова КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ № 1591 від 22.11.2004 року «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (зі змінами)

 
8

Постанова КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ № 1243 від 26.08.2002 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» (зі змінами)

 
  Постанова КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 24 березня 2021 р. № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"
9

Спільний наказ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ і НАУКИ УКРАЇНИ та МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ № 242/329 від 01.06.2005 року «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»

 
10

Спільний наказ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ і НАУКИ УКРАЇНИ та МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ № 620/563 від 15.08.2006 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»

 
11

Спільний наказ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ і НАУКИ УКРАЇНИ та МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ № 298/227 від 17.04.2006 «Про затвердження Інструкції з організації харчування  у дошкільних навчальних закладах» (зі змінами)

 
12

Наказ № 2205 від 25.09.2020 року МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти»

13

Наказ № 234 від 24.03.2016 року МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів»