A A A K K K
людям з порушенням зору
Гуманітарний відділ виконавчого комітету Миронівської міської ради Обухівського району Київської області

Нові знання та інноваційні педагогічні ідеї – запорука успіху

Дата: 26.02.2024 10:50
Кількість переглядів: 29

  22 лютого 2024 року в очному режимі відбулося чергове засідання предметної методичної комісії вчителів філологічного циклу (українська мова та література) гуманітарного відділу Миронівської ТГ.

Програмою зустрічі було передбачено розгляд актуальних питань НУШ: упровадження Державного стандарту базової середньої освіти в 7-х класах; вибір модельних навчальних програм; результати апробації пілотних матеріалів із навчальних предметів/інтегрованих курсів для учнів 7 класу. Голова  ПМК учителів філологічного циклу гуманітарного відділу Наталія Миколаївна Мовчан ознайомила учасників засідання з основними орієнтирами модельних програм, розкрила значення формування життєвих цінностей на уроках української мови та літератури в становленні реалізованої особистості, проаналізувала змістове наповнення  модельних програм з української мови та літератури для 7-9 класів НУШ та охарактеризувала пропоновані в програмах види діяльності й особливості  майбутніх підручників.

Друга частина заняття була присвячена сучасному уроку в НУШ. Проведено порівняльний аналіз уроків класичної та нової української школи. Особливу увагу в обговоренні приділено місцю й ролі вчителя у формуванні компетентностей учнів. Озвучено лейтмотив сучасного уроку: урок не для учнів, а разом із ними. Своїми надбаннями за темою  «Формування предметних компетентностей учнів старшої школи в процесі викладання української мови та літератури» поділилися вчителька Миронівського академічного ліцею №2 Дубровіна Валентина Миколаївна. Учителька Зеленьківської гімназії Шевченко Людмила Василівна презентувала дослідження  «Упровадження елементів медіаграмотності як засобу розвитку критичного мислення на уроках української мови та літератури». Дідик Валентина Петрівна, викладачка Юхнівської філії Миронівського академічного ліцею №3, висвітлила питання «Формування креативності на уроках української мови та літератури». Щербина Орися Федорівна, учителька Карапишівського ліцею, на основі власного педагогічного досвіду розкрила особливості роботи «Шляхи формування комунікативної компетентності учнів у процесі вивчення української мови та літератури». У ході презентацій напрацювань учасників засідання відбулася дискусія, під час якої лунали рекомендації, уточнення та  висловлювання власних поглядів і позицій щодо організації сучасного  уроку мовно-літературної галузі. Продуктивне професійне спілкування продовжила Скородзвон Алла Вікторівна, учителька Кип’ячівської філії Потіцького ліцею, з матеріалами «Використання інтерактивних методів навчання в процесі вивчення української мови і літератури та зарубіжної літератур». Чорна Любов Леонідівна, досвідчена викладачка Владиславської гімназії,  поділилася думками щодо роботи «Активізація пізнавальної діяльності учнів засобами рідного слова». Учителька Вікторівської філії Карапишівського ліцею Цимбал Світлана Іванівна аргументувала свій вибір теми досвіду «Розвиток читацької компетенції на уроках української мови та літератури та бібліотечних заняттях».

Зустріч учасників була теплою, натхненною, плідною. Атмосфера засідання сприяла обговоренню цікавих ідей, методичних знахідок, активному обміну досвідом між учителями-однодумцями.  Безперечно, кожен учасник отримав нові знання та ідеї, які використає у своїй роботі.



« повернутися

Вхід для адміністратора